Kurczak z sałatką z kuskusu perłowego, granatu i pomarańczy
Kurczak nie musi być nudny. Podaj go z marokańską sałatką na bazie kuskusu perłowego. Słodko-kwaśne owoce, słony ser i intensywne w smaku oliwki tworzą wyjątkowo udane połączenie. Do tego chrupiące ziarna Beak Beak i mamy posiłek idealny.
Kurczak z sałatką z kuskusu perłowego, granatu i pomarańczy
Kcal: 758 B: 53 g W: 48 g T: 39 g
Porcje: 2 Czas: 45 minut Trudność: łatwe
Obiad
Kurczak nie musi być nudny. Podaj go z marokańską sałatką na bazie kuskusu perłowego. Słodko-kwaśne owoce, słony ser i intensywne w smaku oliwki tworzą wyjątkowo udane połączenie. Do tego chrupiące ziarna Beak Beak i mamy posiłek idealny.
Składniki:
- 2 małe piersi kurczaka (2 x 180 g)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- Sok z połowy cytryny
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szczypty mielonej kurkumy
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka:
- 100 g kuskusu perłowego
- ¼ owocu granatu
- 1 pomarańcza
- 50 g ulubionych oliwek
- 80 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki Mixu ziaren z pistacjami i migdałami Beak Beak
Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatu lub soku z cytryny, ¼ łyżeczki suszonego oregano, 1 mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Mięso przekładamy do pojemnika spożywczego. W małej miseczce łączymy miód, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Powstałą marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
-
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra–dół). Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut, aż przestanie być surowy w środku.
-
Kuskus gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Wyskubujemy pestki z granatu, pomarańczę filetujemy. Owoce dodajemy do kuskusu razem z oliwkami, pokruszonym serem i natką pietruszki. Składniki dressingu łączymy i dodajemy do sałatki.
-
Sałatkę nakładamy na talerze. Dodajemy mięso. Całość posypujemy mixem ziaren Beak Beak.