Papryka faszerowana z sosem bazyliowym
Pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Te pysznie nadziane papryki podaliśmy z puszystym bazyliowym sosem na bazie serka wiejskiego. Do tego chrupiący mix ziaren z orzechami pinii i pestkami dyni i mamy posiłek idealny.
.jpg)
Składniki:
- 4 papryki
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 3/4 szklanki ugotowanego zimnego ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- Pół marchewki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 szczypty cayenne
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 120 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki Mixu ziaren z orzechami pinii i pestkami dyni Beak Beak
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Sos bazyliowy:
- 200 g serka wiejskiego
- 3 gałązki bazylii
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku