Sałatka z grillowanym kurczakiem
Niebanalny pomysł na danie z grilla? Mamy dla Ciebie oryginalny przepis na sałatkę z pomarańczy i kurczaka. Wyraziste dodatki, chrupiące orzechy i grzanki z naszego chleba to bez wątpienia pyszne zestawienie smaków.

Sałatka z grillowanym kurczakiem
1 porcja ma 536 kcal (38 B, 28 W, 30 T)
Ilość porcji: 2 • Czas: 30 minut • Trudność: średnie
Szukasz ciekawego pomysłu na danie z grilla? Mamy dla Ciebie wyjątkowy przepis na sałatkę, która łączy w sobie soczyste pomarańcze, delikatnie grillowanego kurczaka oraz dodatki, które dodają jej wyrazistego smaku. Nie możemy zapomnieć o chrupiących orzechach i aromatycznych grzankach z naszego specjalnego chleba, które doskonale komponują się z resztą składników. To połączenie smaków z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe i dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnej przyjemności.
SKŁADNIKI:
– 2 kromki Chleba Proteinowego z wiórkami kokosowymi Beak Beak
– 1 duża pierś z kurczaka (250 g)
– 1 łyżeczka oliwy
– 2 duże pomarańcze (300 g)
– 1 mała czerwona cebula
– 100 g pomidorków koktajlowych
– 1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
– 40 g czarnych oliwek bez pestek
– 1 gałązka bazylii
– Sól i pieprz do smaku
Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• Kromki chleba dzielimy na mniejsze kawałki, krótko opiekamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
• Pierś smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, grillujemy po 8 minut z każdej strony lub dłużej, aż mięso przestanie być surowe w środku. Studzimy, kroimy w plastry.
• Pomarańcze dokładnie obieramy ze skórki. Owoce kroimy w plastry, cebulę w krążki, pomidorki na pół.
• Składniki dressingu mieszamy.
• Na talerze nakładamy pomarańcze, mięso, grzanki, pomidorki i oliwki, całość polewamy dressingiem, posypujemy krążkami cebuli, orzechami i listkami bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.