Tosty francuskie z owocami leśnymi
Rozpocznij dzień od mistrzowskiego śniadania. Maślane tosty francuskie, aromatyczny miód wrzosowy, świeże owoce leśne i chrupiące ziarna Beak Beak tworzą wyjątkowo udane połączenie smaków.
Tosty francuskie z owocami leśnymi
Porcje: 2 Czas: 15 minut Trudność: łatwe
Śniadanie
Rozpocznij dzień od mistrzowskiego śniadania. Maślane tosty francuskie, aromatyczny miód wrzosowy, świeże owoce leśne i chrupiące ziarna Beak Beak tworzą wyjątkowo udane połączenie smaków.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 4 kromki chałki lub chleba tostowego (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 4 łyżeczki Mixu ziaren z orzechami pinii i pestkami dyni Beak Beak
- 200 g ulubionych owoców leśnych (maliny, jeżyny, borówki)
- Listki mięty do dekoracji
- Miód wrzosowy do polania
Sposób przygotowania:
-
Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem i cukrem.
-
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kromki zanurzamy w masie jajecznej i kładziemy na patelni. Smażymy po 3–4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią, a następnie przekładamy na talerze.
-
Tosty posypujemy mixem ziaren Beak Beak, dekorujemy owocami i miętą, polewamy miodem wrzosowym. Podajemy gorące, od razu po przygotowaniu.