Wegańskie Ratatouille z Bakłażanem, Cukinią i Ciecierzycą

Ratatouille to klasyczne, wegańskie danie kuchni francuskiej, które składa się z duszonej mieszanki warzyw. Gotowe ratatouille może być podawane na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy chleba.

ratatuille.png

Ilość porcji: 2 • Czas: 30 minut • Trudność: średnie 

To danie to kwintesencja zaczynających się ciepłych dni i nasz pomysł na roślinny obiad. Skąpane w letnim słońcu warzywa, orzechowa w smaku ciecierzyca i aromatyczne zioła komponują się wyjątkowo dobrze. Tym bardziej z naszym pełnym ziaren chlebem.

SKŁADNIKI: 

– 2 kromki Chleba Drobne Ziarno z ziołami Beak Beak 

– 1 cebula 

– 1 żółta papryka 

– 1 czerwona papryka 

– 1 młoda i nieprzerośnięta cukinia 

– 1 mały bakłażan 

– 500 g świeżych pomidorów 

– 1 ząbek czosnku 

– 200 g ciecierzycy konserwowej (waga po odsączeniu) 

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich 

– 2 łyżeczki oliwy 

– 1 gałązka bazylii 

– Sól do smaku 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

• Cebulę kroimy w piórka, papryki, cukinię i bakłażan w niedużą kostkę. Pomidory obieramy, grubo siekamy. 

• W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażan, smażymy 5 minut. Wlewamy pomidory, wsypujemy zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 20 minut lub dłużej do miękkości warzyw. Jeśli danie będzie zbyt gęste, dolewamy niewielką ilość wody. 

• Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Podgrzewamy 3 minuty. 

• Danie nakładamy do misek i posypujemy bazylią. Podajemy z dodatkiem Chleba Drobne Ziarno z ziołami.

1 porcja ma 424 kcal (18 B, 41 W, 18 T)

Darmowa Dostawa na start

Zrób zakupy za minimum 60 zł a krakniemy Ci chleb za darmo.

Nie zwlekaj, zamów już dziś!

slide_bread bird_fly1