Wegańskie Ratatouille z Bakłażanem, Cukinią i Ciecierzycą
Ratatouille to klasyczne, wegańskie danie kuchni francuskiej, które składa się z duszonej mieszanki warzyw. Gotowe ratatouille może być podawane na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy chleba.
Ilość porcji: 2 • Czas: 30 minut • Trudność: średnie
To danie to kwintesencja zaczynających się ciepłych dni i nasz pomysł na roślinny obiad. Skąpane w letnim słońcu warzywa, orzechowa w smaku ciecierzyca i aromatyczne zioła komponują się wyjątkowo dobrze. Tym bardziej z naszym pełnym ziaren chlebem.
SKŁADNIKI:
– 2 kromki Chleba Drobne Ziarno z ziołami Beak Beak
– 1 cebula
– 1 żółta papryka
– 1 czerwona papryka
– 1 młoda i nieprzerośnięta cukinia
– 1 mały bakłażan
– 500 g świeżych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– 200 g ciecierzycy konserwowej (waga po odsączeniu)
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 2 łyżeczki oliwy
– 1 gałązka bazylii
– Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• Cebulę kroimy w piórka, papryki, cukinię i bakłażan w niedużą kostkę. Pomidory obieramy, grubo siekamy.
• W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię i bakłażan, smażymy 5 minut. Wlewamy pomidory, wsypujemy zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 20 minut lub dłużej do miękkości warzyw. Jeśli danie będzie zbyt gęste, dolewamy niewielką ilość wody.
• Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Podgrzewamy 3 minuty.
• Danie nakładamy do misek i posypujemy bazylią. Podajemy z dodatkiem Chleba Drobne Ziarno z ziołami.
1 porcja ma 424 kcal (18 B, 41 W, 18 T)