Tanie i szybkie śniadanie na leniwe weekendy - jajka zapiekane
Spróbuj tego przepisu na jajka zapiekane z zielonymi warzywami i rozpocznij dzień pełen wigoru!

Ilość porcji: 2 • Czas: 20 minut • Trudność: średnie
Jajka w kokilkach to jedno z tych śniadań, które robi się praktycznie samo. Składniki takie jak mrożony groszek, zielone szparagi, świeży szpinak i młoda cukinia tworzą zdrową i smaczną kombinację. Ta pyszna potrawa nie tylko dostarcza energii na cały dzień, ale także zachwyca podniebienie. Wystarczy przygotować składniki i wstawić naczynka do piekarnika. To idealna opcja na leniwe weekendowe śniadanie.
SKŁADNIKI:
– 2 kromki Chleba Proteinowego z suszonymi pomidorami Beak Beak
– 60 g mrożonego groszku
– 100 g zielonych szparagów
– 50 g świeżego szpinaku
– Pół młodej i nieprzerośniętej cukinii
– 2 jajka
– 1 łyżeczka oleju
– Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• Groszek gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
• Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, warzywo kroimy na mniejsze kawałki, cukinię w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szparagi i cukinię, smażymy 2 minuty. Dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę.
• Do kokilek nakładamy warzywa, wbijamy jajka, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół), przez 12-15 minut do preferowanego ścięcia jajek.
• Danie podajemy z dodatkiem Chleba Proteinowego z suszonymi pomidorami.