Tanie i szybkie śniadanie na leniwe weekendy - jajka zapiekane

Spróbuj tego przepisu na jajka zapiekane z zielonymi warzywami i rozpocznij dzień pełen wigoru!

jaja.png

Ilość porcji: 2 • Czas: 20 minut • Trudność: średnie 

Jajka w kokilkach to jedno z tych śniadań, które robi się praktycznie samo. Składniki takie jak mrożony groszek, zielone szparagi, świeży szpinak i młoda cukinia tworzą zdrową i smaczną kombinację. Ta pyszna potrawa nie tylko dostarcza energii na cały dzień, ale także zachwyca podniebienie. Wystarczy przygotować składniki i wstawić naczynka do piekarnika. To idealna opcja na leniwe weekendowe śniadanie. 

SKŁADNIKI: 

– 2 kromki Chleba Proteinowego z suszonymi pomidorami Beak Beak 

– 60 g mrożonego groszku 

– 100 g zielonych szparagów 

– 50 g świeżego szpinaku 

– Pół młodej i nieprzerośniętej cukinii 

– 2 jajka 

– 1 łyżeczka oleju 

– Sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 • Groszek gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. 

• Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce, warzywo kroimy na mniejsze kawałki, cukinię w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szparagi i cukinię, smażymy 2 minuty. Dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę. 

• Do kokilek nakładamy warzywa, wbijamy jajka, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałka góra–dół), przez 12-15 minut do preferowanego ścięcia jajek. 

• Danie podajemy z dodatkiem Chleba Proteinowego z suszonymi pomidorami.

Darmowa Dostawa na start

Zrób zakupy za minimum 60 zł a krakniemy Ci nasze produkty za darmo.

Nie zwlekaj, zamów już dziś!

slide_bread bird_fly1