Kremowa jajecznica z mascarpone i salsą
Iście królewskie śniadanie, czyli niezwykle kremowa jajecznica podana w niebanalny sposób, bo z chrupiącą salsą ze świeżych warzyw i paluchami wieloziarnistymi Beak Beak. Jej sekretnym składnikiem jest dodatek sera mascarpone, który podkręca smak i zapewni
Porcje: 2 Czas: 15 minut Trudność: łatwe
Składniki:
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 6 jajek
- 2 czubate łyżki sera mascarpone
- Pół pęczka szczypiorku
- Masło do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- 6 Paluchów Wieloziarnistych z Ziołami Beak Beak
- Salsa: pół czerwonej papryki, 5 rzodkiewek, 1 cebula dymka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
-
Pomidory kroimy na pół.
-
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mascarpone, 2 szczypty soli, roztrzepujemy widelcem.
-
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pomidorki, smażymy 4 minuty. Wlewamy masę jajeczną, smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
-
Paprykę i rzodkiewkę kroimy w niewielką kostkę, dymkę drobno siekamy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Jajecznicę nakładamy do misek, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajmy z dodatkiem salsy i Paluchów Wieloziarnistych Beak Beak z Ziołami.