Hummus z dynią i kolendrą

Hummus dzięki dodatkowi pieczonej dyni nabiera wyjątkowego smaku, koloru i aromatu. To idealny pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie.

_DSC9283.jpg

Ilość porcji: 2 Czas: 40 minut Trudność: łatwe

Składniki (na 2 porcje):

- 4 kromki Chleba Czyste Ziarno z kiełkami żyta Beak Beak

- Pół małej dyni hokkaido (400 g)

- 2 łyżeczki oliwy extra vergine

- 200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki pasty sezamowej tahini

- Sok z połowy cytryny

- Sól do smaku

- 2 łyżki pestek granatu

- Świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pozbawiamy pestek i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Miąższ polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (grzałka góra–dół) około 30 minut lub dłużej do miękkości. Po ostudzeniu obieramy warzywo ze skórki.

  2. W pojemniku malaksera umieszczamy dynię, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy pastę tahini i sok z cytryny. Blendujemy przez kilka minut do uzyskania puszystego i gładkiego hummusu. Doprawiamy do smaku solą.

  3. Hummus podajemy z dodatkiem chleba czyste ziarno, posypany pestkami granatu i kolendrą.

#zdrowojemy#chlebbezmąki#samoziarno#jedzzdrowo#żyjzdrowo#beakbeak

Darmowa Dostawa na start

Zrób zakupy za minimum 60 zł a krakniemy Ci nasze produkty za darmo.

Nie zwlekaj, zamów już dziś!

slide_bread bird_fly1