Hummus z dynią i kolendrą
Hummus dzięki dodatkowi pieczonej dyni nabiera wyjątkowego smaku, koloru i aromatu. To idealny pomysł na lekkie i zdrowe śniadanie.
Ilość porcji: 2 Czas: 40 minut Trudność: łatwe
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki Chleba Czyste Ziarno z kiełkami żyta Beak Beak
- Pół małej dyni hokkaido (400 g)
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- 200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- Sok z połowy cytryny
- Sól do smaku
- 2 łyżki pestek granatu
- Świeża kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
-
Dynię pozbawiamy pestek i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Miąższ polewamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (grzałka góra–dół) około 30 minut lub dłużej do miękkości. Po ostudzeniu obieramy warzywo ze skórki.
-
W pojemniku malaksera umieszczamy dynię, ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy pastę tahini i sok z cytryny. Blendujemy przez kilka minut do uzyskania puszystego i gładkiego hummusu. Doprawiamy do smaku solą.
-
Hummus podajemy z dodatkiem chleba czyste ziarno, posypany pestkami granatu i kolendrą.
#zdrowojemy#chlebbezmąki#samoziarno#jedzzdrowo#żyjzdrowo#beakbeak