Kanapki z chrzanowym serkiem i śledziem
Śledź na kanapce? Czemu nie! Podaj go z chrzanowym serkiem i wyrazistą w smaku piklowaną cebulką. To także świetny pomysł na imprezową przystawkę.
Składniki:
- 4 kromki Chleba Czyste Ziarno z żurawiną Beak Beak
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- Pół łyżeczki cukru
- 100 g lekkiego puszystego serka kanapkowego
- 2 płaskie łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 marynowane filety śledziowe (100 g)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 gałązki koperku
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut.
2.Serek mieszamy z chrzanem i sokiem z cytryny. Jajko obieramy, kroimy w plastry. Śledzia dzielimy na mniejsze kawałki.
3.Kromki chleba czyste ziarno z żurawiną smarujemy serkiem, układamy kawałki śledzia i jajko. Kanapki dekorujemy krążkami odsączonej marynowanej cebuli, gałązkami koperku, oprószamy grubo mielonym pieprzem.