Wegańskie steki z kalafiora z pesto
Zielone pesto w wersji roślinnej, „stek” z kalafiora i orzeźwiające pestki granatu. To połączenie składników zaskakuje za każdym razem. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta niebanalna przystawka.
Porcje: 2 Czas: 40 minut Trudność: średnie
Składniki:
- 2 kromki Chleba Drobne Ziarno z ziołami Beak Beak
- 1 kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- Pół pęczka bazylii
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- Oliwa extra vergine
- 2 łyżki pestek granatu
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół).
-
Z środka kalafiora wykrawamy dwa plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy „steki” 3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut lub dłużej do miękkości.
-
W moździerzu rozcieramy czosnek z odrobiną soli. Kolejno dodajemy orzeszki i bazylię, ucieramy dalej do powstania pasty. Wlewamy 3–4 łyżki oliwy, wsypujemy płatki drożdżowe, mieszamy.
-
Chleb dzielimy na kawałki, krótko opiekamy na suchej patelni.
-
Steki nakładamy na talerze, polewamy sosem pesto, posypujemy pestkami granatu i kruszonką z chleba.