Wegańskie steki z kalafiora z pesto

Zielone pesto w wersji roślinnej, „stek” z kalafiora i orzeźwiające pestki granatu. To połączenie składników zaskakuje za każdym razem. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta niebanalna przystawka.

_DSC9509.jpg

Porcje: 2 Czas: 40 minut Trudność: średnie

Składniki:

- 2 kromki Chleba Drobne Ziarno z ziołami Beak Beak

- 1 kalafior

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka orzeszków piniowych

- Pół pęczka bazylii

- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

- Oliwa extra vergine

- 2 łyżki pestek granatu

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra–dół).

  2. Z środka kalafiora wykrawamy dwa plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy „steki” 3 minuty z każdej strony. Ostrożnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut lub dłużej do miękkości.

  3. W moździerzu rozcieramy czosnek z odrobiną soli. Kolejno dodajemy orzeszki i bazylię, ucieramy dalej do powstania pasty. Wlewamy 3–4 łyżki oliwy, wsypujemy płatki drożdżowe, mieszamy.

  4. Chleb dzielimy na kawałki, krótko opiekamy na suchej patelni.

  5. Steki nakładamy na talerze, polewamy sosem pesto, posypujemy pestkami granatu i kruszonką z chleba.

Darmowa Dostawa na start

Zrób zakupy za minimum 60 zł a krakniemy Ci nasze produkty za darmo.

Nie zwlekaj, zamów już dziś!

slide_bread bird_fly1