Włoski krem z pomidorów
Włoski krem z pomidorów to danie, które stanowi klasyk kuchni włoskiej. Gęsty krem z soczystych pomidorów, podany z rozpływającą się mozzarellą i chrupiącymi grzankami, doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, szczególnie w sezonie na pomidory.
Włoski krem z pomidorów
Ilość porcji: 2 • Czas: 30 minut • Trudność: łatwe
Włoski klasyk, czyli gęsty krem z pomidorów, podany z rozpływającą się mozzarellą i chrupiącymi grzankami. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
– 2 kromki Chleba Czyste Ziarno naturalnego Beak Beak
– 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona cebula
– 1 kg dojrzałych pomidorów
– 1 łyżka listków bazylii
– 1 łyżka oliwy
– Sól do smaku
– Pół kulki świeżej mozzarelli (65 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
• Chleb dzielimy na mniejsze kawałki i krótko opiekamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Odkładamy na bok do ostygnięcia.
• Czosnek i cebulę drobno siekamy, pomidory nacinamy na krzyż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skórę wyrzucamy.
• Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy 4 minuty. Wlewamy pomidory wraz z sokiem, gotujemy pod przykryciem 15 minut. Pod koniec dodajemy porwane listki bazylii, doprawiamy zupę solą i pieprzem.
• Zupę lekko studzimy, blendujemy na gładki krem.
• Do misek nakładamy porwaną na kawałki mozzarellę, wlewamy gorącą zupę, na wierzchu układamy grzanki. Całość delikatnie kropimy oliwą.