Zapiekanka z ziemniakami i kruszonką z chleba

Ta zapiekanka to prawdziwy comfort food dla małych i dużych. Pod warstwą kruszonki i ziemniaków zapiekliśmy pyszny sos na bazie drobiu i warzyw. Z pewnością nie raz wrócisz do tego przepisu.

chleb.png

Ta zapiekanka to prawdziwy hit, który zachwyci zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Jej niepowtarzalny smak i tekstura sprawiają, że jest to ulubiony comfort food wielu osób. Co kryje się pod tą apetyczną warstwą kruszonki i ziemniaków? To pyszny sos, przygotowany na bazie drobiu i świeżych warzyw.

Każdy kęs tej zapiekanki to prawdziwa eksplozja smaków. Soczyste kawałki drobiu, delikatnie podsmażone na patelni, doskonale komponują się z chrupiącymi warzywami. Całość jest idealnie zgrzana w gęstym i aromatycznym sosie, który wnosi do dania wyjątkową głębię smaku.

To danie nie tylko smakuje wybornie, ale również jest niezwykle sycące i pożywne. Soczyste kawałki drobiu dostarczają białka, który jest niezbędny do odbudowy i wzrostu mięśni. Świeże warzywa natomiast obfitują w witaminy, minerały i błonnik, które wspierają nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.


SKŁADNIKI: 


– 2 kromki Chleba Czyste Ziarno z kiełkami żyta Beak Beak
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 2 małe marchewki 

– 1 łodyga selera naciowego 

– 200 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 

– 200 g siekanych pomidorów z puszki 

– 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (bazylia i oregano) 

– 300 g obranych ziemniaków 

– 100 ml mleka 2%

– 2 łyżeczki oleju 

– Sól i pieprz do smaku 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

• Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, seler w cienkie plasterki, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

• Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, stopniowo dolewając mleko. 

• Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy 2 minuty. dodajemy marchewkę i seler, smażymy 5 minut. Dokładamy kurczaka, smażymy dalej kolejne 5 minut, rozdzielając łopatką mięso na mniejsze kawałki. Wlewamy pomidory, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 minut do miękkości warzyw. 

• Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy warstwą ziemniaków i wygładzamy wierzch łyżką. Pieczemy w temp. 180°C (grzałka góra–dół) przez 20 minut. Następnie na wierzch kruszymy Chleb Czyste Ziarno. Podpiekamy kilka minut do uzyskania preferowanego stopnia chrupkości chleba. 

Darmowa Dostawa na start

Zrób zakupy za minimum 60 zł a krakniemy Ci chleb za darmo.

Nie zwlekaj, zamów już dziś!

slide_bread bird_fly1