Zupa z gruszki i pietruszki z grzankami
Zaskocz swoich bliskich wyjątkową zupą krem z gruszki i pietruszki! Z chrupiącymi grzankami z naszego chleba Czyste Ziarno smakuje najlepiej.
Porcje: 2 Czas: 30 minut Trudność: średnie
Składniki:
- 2 kromki Chleba Czyste Ziarno naturalnego Beak Beak
- 1 cebula
- 600 g obranego korzenia pietruszki
- 2 małe gruszki
- Około 500 ml wywaru warzywnego
- Pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Cebulę kroimy w kostkę, pietruszkę w plasterki. Gruszkę obieramy, pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w grubszą kostkę.
-
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy 5 minut. Kolejno dokładamy korzeń pietruszki, smażymy dalej około 10 minut. Wrzucamy gruszkę, krótko przesmażamy.
-
Do garnka wlewamy tylko tyle wywaru, aby zakrył warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości pietruszki około 10–15 minut.
-
Zupę studzimy, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
-
Chleb dzielimy na nieduże kawałki i krótko opiekamy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący. Zupę podajemy z dodatkiem chlebowych grzanek.